Dominacja kapitału prywatnego

panele podłogowe dąb

Polski przemysł spożywczy ma wiele powodów do dumy. Udało się w naszym kraju wykreować wiele renomowanych marek, a poza nimi działa też ogromna ilość małych firm prywatnych, które bardzo skutecznie operują na rynkach lokalnych, a dzięki działaniom dużych sieci handlowych są w stanie poszerzać zakres swojego oddziaływania.

W ciągu ostatnich ponad 20 lat rynek produktów spożywczych nad Wisłą został zdominowany przez podmioty prywatne. Kapitał państwowy jest w zdecydowanej mniejszości, ponieważ większość należących do skarbu państwa firm została sprywatyzowana z różnym efektem.

Niektóre marki zniknęły, inne są kontynuowane pod nowym zarządem. Fakt, że właśnie prywatny kapitał kształtuje rodzimy przemysł spożywczy jest bardzo korzystny dla konsumentów, ponieważ stanowi to motor dla rozwoju konkurencji i tym samym każdy z nas ma szansę, aby różne rzeczy kupować taniej.

Także skala innowacji w przemyśle jest większa, gdy za decyzje odpowiadają prywatni właściciele, którzy są z zasady bardziej otwarci na nowości.

Skup złomu Ruda Śląska prostowniki do wózków widłowych